امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

مسئله و مشکلات ازدواج

مسئله و مشکلات ازدواج دسته: علوم اجتماعی
بازدید: 4 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 41 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 15

جوان و جوانی و مسائل و مشكلات آن در طول سه دهه گذشته در ایران به صور گوناگون مطرح شده است در بیشتر مواقع این موضوع مورد سوء‌استفاده قرار گرفته است اغلب با این عبارت روبه‌رو هستیم كه «مسائل و مشكلات جوانان متفاوت از مسائل و مشكلات دیگران است و

قیمت فایل فقط 23,400 تومان

خرید

مسئله و مشکلات جوانان امروز 

جامعه‌شناسی- دكتر تقی آزاد‌‌ ارمكی:
در حاشیه طرح ازدواج موقت به عنوان راه حل برخی مشكلات.

در میان سیاستمداران و روشنفكران و مدیران ایرانی، بسیاری از مفاهیم و مباحث بی‌رحمانه مورد استفاده قرار گرفته شده است. بسیاری از افراد این سه گروه بدون توجه به زمینه‌ها، فرآیند و ویژگی‌های مربوطه به طرح موضوعات متعدد پرداخته و با قدرت و توانایی كه در اختیار دارند، حقیقی بودن آنها را به كرسی نشانیده و در نتیجه دیگران (مخالفان، منتقدان و حاشیه نویسان) را وادار به داوری و بررسی در مورد موضوعات اشاره شده می‌كنند. یكی از این مفاهیم و موضوعات مطرح شده به واسطه گروه‌های فوق، جوانی در ایران و جوان ایرانی است.

جوان و جوانی و مسائل و مشكلات آن در طول سه دهه گذشته در ایران به صور گوناگون مطرح شده است. در بیشتر مواقع این موضوع مورد سوء‌استفاده قرار گرفته است.  اغلب با این عبارت روبه‌رو هستیم كه «مسائل و مشكلات جوانان متفاوت از مسائل و مشكلات دیگران است و باید به طور ویژه مورد توجه و بررسی قرار گیرد.» با وجود تاكید بسیار زیاد بر جوانان و مهم دانستن آنان، كمتر دیده شده است تا تلاش و كوششی در فهم دقیق‌تر جوانی در ایران صورت گیرد.

 تنها تلاشی كه به لحاظ مدیریتی در كشور صورت گرفته است تشكیل سازمان ملی جوانان با همه مناقشه‌ها و مسائل آن است. این سازمان در بیشتر زمان عمرش متعهد به انجام تحقیق در مورد جوانان كشور بوده است. و به نظر می‌آید توانسته است سنت مناسب تحقیق و پژوهش در عرصه جوانان را فراهم كند.

 البته به لحاظ بحران‌های پیش‌رو، عده‌ای سعی داشته‌اند تا از استمرار سنت ایجاد شده جلوگیری كرده و سازمان ملی جوانان را به مركز توزیع كالا برای جوانان تبدیل كنند. ولی به نظر می‌رسد سازمانی كه برای شناسایی و سامان دادن مسائل جوانان كشور طراحی شده بود به سازمان پژوهشی تبدیل شده است.

 نتیجه ناخواسته این سازمان كه به نظر مبارك و میمون است، خود تبدیل به مشكل عمده مدیران فعلی آن شده است. بعضی از مدیران این سازمان هنوز به سیاست روشنی برای چرخش حركت آن برای تهییج جوانان در انجام كار خاصی دست نیافته‌اند. زیرا سنت موجود آن بیشتر مطالعاتی و پژوهشی است تا تبلیغاتی.

با شتاب گرفتن امور اجتماعی و فرهنگی در چند سال اخیر دوباره جوانان و مسائل آنها به عنوان اصلی‌ترین موضوعات در ادبیات، مطبوعات، رسانه ها و در سطح مدیریتی تبدیل شده است. بسیاری از مدیران و سیاستمداران دوباره به موضوع جوانان توجه كرده‌اند.

 البته راهی كه برای ورود به بحث جوانان انتخاب كرده‌اند، بیشتر مبتنی بر ادبیات و عبارت اخلاقی و سیاسی است تا فرهنگی و اجتماعی، زیرا با طرح امنیت اجتماعی و نابسامانی اخلاقی، جوانان و ازدواج آنها مطمح نظر قرار گرفته است. به عبارت دیگر، این بار نیز مسائل جوانان به دلیل مشكلات اخلاقی ایجاد شده در جامعه مطرح شده است.

 جوانان مهم شده‌اند، زیرا جامعه دچار مشكلات اخلاقی شده است. به نظر آمده است كه ریشه و عامل اصلی مشكلات اخلاقی جامعه در وضعیت جوانان است. به عبارت دیگر، فرض بر این است كه اگر جهت عمل جوانان تغییر كند، از مشكل اخلاقی در ایران خبری نخواهد بود. با توجه به این وضعیت است كه باید روشن شود كه آیا ایجاد این رابطه درست است؟ آیا بین وضعیت جوانان در كشور و مشكلات اخلاقی و فرهنگی ایجاد شده رابطه وجود دارد؟ به عبارت دیگر، جوانان علت این مشكلات هستند؟اگر فرض كنیم جوانان در ایران وجود نداشتند، آیا از مشكلات اخلاقی و فرهنگی جامعه هم نشانه‌ای نبود؟ برای روشن شدن بحث لازم است در بدو امر به وضعیت مشكلات جامعه ایرانی توجهی كرده و در نهایت از مشكلات جوانان سخن بگوییم. در صورت وجود ازدواج به عنوان مشكل اصلی جوانان آن وقت باید به سراغ راه حل آن رفت: ازدواج دائم یا ازدواج موقت یا همزمان بودن هر دوی آنها. 

مشكل اصلی جامعه ایرانی چیست ؟

بیش از دو دهه است كه از طریق سازمان‌های سنجش افكار عمومی در ایران، شناسایی مشكلات مهم جامعه ایرانی مورد توجه بوده است، در بیشتر تحقیقات صورت گرفته  این سؤال مطرح شده است كه مشكل (مشكلات) اصلی جامعه ایرانی كدام است؟ بدون كمترین افت و خیز در این زمینه پاسخ‌ها بیشتر معطوف به اولویت مشكل اقتصادی تا مشكلات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بوده است.

 بدین لحاظ در طول دو دهه گذشته  بیش از هشتاد درصد از پاسخگویان مدعی بوده‌اند كه مشكل اول جامعه ایرانی گرانی و بعد از آن اشتغال و مسكن می‌باشد. در مراحل بعدی مشكل جوانان و ازدواج آنها مطرح بوده است. تمركز جامعه ایرانی بر این نوع اولویت‌بندی مشكلات جامعه و عدم تغییر جدی آن حكایت از تاریخی شدن مشكل اقتصادی و سپس مشكل اجتماعی و در نهایت مشكل سیاسی و فرهنگی است. در یك نگاه كلی با توجه به مجموعه مطالعات و تحقیقات انجام شده می‌توان به جمع‌بندی زیر دست یافت: اولویت‌بندی مشكلات جامعه ایرانی بدین شرح است: مشكل اقتصادی 60 درصد، مشكل اجتماعی 19 درصد، مشكل فرهنگی 17 درصد و مشكل سیاسی 4 درصد. از میان مشكلات اقتصادی اولویت با گرانی با 51 درصد، مسكن 22 درصد، و از میان مشكلات اجتماعی مشكل جوانان 21 درصد، مفاسد و آسیب‌های اجتماعی 11 درصد، مسائل زنان و خانواده 9 درصد، وفاق و انضباط اجتماعی 7 درصد، و از میان مشكلات فرهنگی مشكلات آموزشی 24 درصد، تهاجم فرهنگی 13 درصد و مسائل جوانان 10 درصد می‌باشد.

در این میان به طور خاص توجه به مشكلات جوانان شده است. مسائل و مشكلات جوانان مشكلات اقتصادی و مسكن 37 درصد، اشتغال 16 درصد، مسائل فرهنگی و اجتماعی 13 درصد و ازدواج 5 درصد می‌باشد. در این صورت مشكل ازدواج در مقایسه با دیگر مشكلات در اولویت چهارم  قرار دارد در حالی كه مشكل اقتصادی و مسكن در اولویت اول قرار دارد.

البته با تمركز بر مشكل ازدواج، مسائلی چون تأخیر سن ازدواج دختران و پسران، روابط جنسی خارج از قاعده، كم اهمیت شدن سهم خانواده در انتخاب همسر، اهمیت اقتصادی یافتن ازدواج و ...  روبه‌رو هستیم. این نوع مسائل حكایت از تغییر در ساختار خانواده و ازدواج است، زیرا جامعه ایرانی با مركزیت خانواده بیشتر توجه را به ازدواج فرزندان در سن بلوغ می‌داده است.

ولی به لحاظ تغییرات صورت گرفته در نظام اجتماعی، علاقه و تلاش برای وارد شدن به آموزش عالی، دستیابی به موقعیت‌های بهتر، استقلال اقتصادی دختران و پسران، و میل به زندگی مستقل از خانواده كه ملازم با هزینه بالای تهیه مسكن و دیگر مایحتاج است، در ساختار ازدواج و خانواده ایرانی تغییرات عمده‌ای صورت گرفته است. با این وجود، سهم نیروی سامانده امور خانوادگی را نباید از یاد برد.

بر خلاف داوری موجود كه نسل جوان را عامل اصلی همه این اتفاقات معرفی می‌كند، شواهد نشان دهنده نقش و اثرگذاری نسل میانی است. به لحاظ نسلی بیش از اینكه جوانان مسئول تأخیر ازدواج باشند نسل میانی (پدران و مادران جوانان) عامل اصلی نحوه ازدواج هستند. زیرا نیروی اصلی ساماندهنده خانواده ایرانی نسل میانی تا نسل اول و سوم می‌باشند. 

در این صورت باید بیشتر بر سهم و نقش نسل میانی در تغییرات خانواده و ازدواج تاكید كرد. البته نسل جدید عامل اجرای سیاست‌های طراحی شده به واسطه نسل میانی است. مسائلی كه به پای نسل جوان گذاشته می‌شود عبارتند از:

تأخیر سن ازدواج، روابط بین دختر و پسر قبل از ازدواج، بی میلی به ازدواج و  عدم مسئولیت‌پذیری آنها در زندگی اجتماعی و خانوادگی. اگر كمی واقع‌بینانه به مسئله نگاه كنیم می‌توانیم از سهم نسل میانی در این زمینه آگاه‌تر شویم

قیمت فایل فقط 23,400 تومان

خرید

برچسب ها : مسئله ازدواج , مشکلات ازدواج , ازدواج , مشكل اصلی جامعه ایرانی چیست

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر